Servaplant vandaag in TROUW

Wij zijn trots dat vandag, maandag 20 april 2015,  in TROUW De Verdieping  een artikel is gewijd aan de andere weg die wij ingeschlagen zijn om boeren en kwekers een duurzaam alternatief te bieden voor de bestrijding van plaaginsecten: Lieveheersbeestjes als alternatief voor gif?

CK TROUW

 

Na een nieuwe omvangrijke studie van de gezamenlijke Akademies van Wetenschappen in Europa staan de neonicotinoïden – het ‘bijengif ’ –  op nieuw ter discussie. Er is nu hard wetenschappelijk bewijs dat deze veelgebruikte bestrijdingsmiddelen al in zeer lage doses ‘ernstige negatieve effecten’ hebben op organismen waarvoor het gif helemaal niet is bedoeld en die belangrijk zijn voor het agrarisch landschap, zoals wilde bestuivers en roofinsecten, die een rol spelen bij de biologische bestrijding van plagen. Ook onder de grond, in oppervlaktewater en bij insectenetende vogels zijn effecten aangetoond. (lees meer in TROUW 08/04/15 ‘Bijengif’ doodt veel meer insecten’)

Maar er zijn biologische alternatieven voor de giftige neonicotinoïden. Servaplant werkt nu al sinds 5 jaar aan de ontwikkeling en markt-introductie van het bankerplantsysteem PREDAT.