Mycorrhiza

Natuurlijke schakel tussen plant en bodem.

Van nature leven de meeste planten in symbiose met mycorrhiza-schimmels. Deze nuttige bodemschimmels vergroeien met de wortels en bevorderen de groei en de weerbaarheid van de plant. De fijne schimmel-draden vormen als het ware een verbinding tussen bodem en plant en vergroten het actieve worteloppervlak.

mycorrhiza Fagus beuk ©servaplant

De succesvolle invasie van het vasteland door de groene planten 400 miljoen jaar geleden is waarschijnlijk te danken aan de intieme relatie (symbiose) met deze wortelschimmels. De eerste landplanten kenden weliswaar fotosynthese, maar hadden nog geen geavanceerd wortelsysteem ontwikkeld om zich van water en minerale voedingsstoffen te voorzien. De schimmels waren perfect aangepast aan het exploreren van de bodem om water en mineralen te vinden, maar waren voor hun koolstofbron volledig van de groene planten afhankelijk. Mycorrhiza werd de meest wijdverspreide symbiose in het plantenrijk, voor veel planten onmisbaar voor hun voortbestaan.

In potgrond, vulgrond, nieuwbouwgrond of na plaggen is natuurlijke mycorrhiza schaars of geheel afwezig. Bij het verplanten worden de gemycorrhizeerde haarwortels beschadigd, bij het rooien blijft een groot deel daarvan achter op de kwekerij. Enten met mycorrhiza-schimmels bij het zaaien, stekken, oppotten, uitplanten, revitaliseren, recultiveren of groeiplaats verbeteren levert daarom vele voordelen.

 • betere wortelgroei, minder uitval
 • betere opname van voedingsstoffen en water
 • betere en uniformere groei
 • rijkere bloei en vruchtvorming
 • verhoogde tolerantie voor droogte, zout e.a. stressfactoren
 • stabielere bodemstructuur, minder erosie
 • actiever bodemleven,
 • hogere biodiversiteit door bevordering van zeldzame soorten

De mycorrhiza-entstoffen van Servaplant worden geproduceerd in Europa en bevatten uitsluitend mycorrhiza-schimmels die in Europese bodems van nature voorkomen. Ze zijn hoog geconcentreerd en vrij van ziekteverwekkers, onkruidzaden en GMO’s (genetisch gemodificeerde organismen). Ze zijn toegestaan voor de ecologische teelt (EU-richtlijn 834/2007).

Samen met de planten hebben ook de wortelschimmels in de loop van de evolutie diverse soorten en vormen ontwikkeld. Niet alle planten hebben daarom hetzelfde type mycorrhiza. Wij leveren hoogwaardige mycorrhiza-entstoffen voor alle planten en toepassingen:

 • Arbusculaire mycorrhiza  SYMBIVIT  is evolutionair gezien het oudste type van mycorrhiza en komt voor bij de meeste plantensoorten (ca. 80%) zoals varens en levermossen, coniferen (Taxaceae en Cupressaceae), loofbomen (iep, paardekastanje, plataan, esdoorns, es), fruitbomen, rozen, heesters, vaste planten, bollen, groenten, kruiden, grassen …
 • Ectomycorrhiza  ECTOVIT  voor bomen zoals beuk, eik, linde, berk, populier, wilg, hazelaar, den, spar, lariks, ceder, …
 • Ericoïde mycorrhiza  RHODOVIT  voor rododendron, azalea, calluna, erica, pieris, gaultheria, bosbes, cranberry, …
 • MYCORRHIZA WORTELDIP

Servaplant heeft een jarenlange onderzoekservaring op het gebied van mycorrhiza. Wij denken met u mee over oplossingen op maat en bieden advies en ondersteuning bij de toepassing van mycorrhiza’s.

Referenties:
Een mooie heg met Wortelflora
Boomkwekerij Coonen levert ‘plant met mycorrhiza’
Sciadopitys zaailingen sterker door mycorrhiza
Sciadopitys zaailingen snel uit zaadlob
Mycorrhiza stimuleert wortelgroei
Hoveniersbedrijf Joost Hut – Mycorrhiza bij al mijn aanplant
De Tuinstudio – Natasja Klein, Den Haag
Hovenier van der Heijden, Den Hoorn – Planten van een beukenhaag
Ton Sandig, Achterveld – Mycorrhiza voor leifruitbomen
Ineke Greve, Huys de Dohm, Heerlen – Starthulp rozen Huys de Dohm
Gemeente Amersfort – Restauratie rosarium Stadspark Schothorst
Bart Koolwijk, Gebr.Vollmüller – Mycorrhiza makkelijk verwerkbaar
Hans Schipaanbord, TC Combigroen – Ectovit  binnen 1 dag verwerken
M. Bolt, Warffum – Ectovit prima product