Kerstbomen vrij van bladluis

Abram Rus, Nieuw-Vennep: “Claudia kwam bij mij voor de kerstbomen en toen vertelde ze een verhaal dat zij planten had (Artemisia) die waren geënt met een speciale bladluis die Artemisia als waardplant gebruiken. Deze luizen komen alleen op deze plant voor en zijn niet schadelijk voor de plant. Als je deze planten vlakbij je kerstbomen zet hebben deze een grote aantrekkingskracht voor natuurlijke vijanden.
Zelf ben ik eerlijk gezegd niet zo’n “geiten-wollen-sokken”-type, maar ik dacht: “als het nu voor de kerstbomen goed werkt zodat ik niet hoef te spuiten tegen luis waarom proberen we het dan niet?”. Bijkomend voordeel is dat de natuurlijke vijanden er altijd op tijd bij zijn en als je zelf gaat controleren doe je dat misschien niet iedere dag en soms ben je dan te laat met spuiten en heb je al schade.
Ik moet eerlijk zeggen, het werkt erg goed en het geeft rust omdat de natuurlijke vijanden volop 24 uur per dag en 7 dagen in de week paraat staan in de Artemisia planten. Ook bij de controles die ik zelf heb uitgevoerd zag ik geen luis in de kerstboom. Op ons akkerbouw- en bloementeeltbedrijf wil ik dit concept nu verder gaan uitzetten. Zo stond er aan de andere kant van de Artemisia een perceel bieten waar ik ook het hele seizoen geen luis in heb gezien.”

Abram Rus Artemisia Plus