Hobby tuinder gebruikt Eifelgold

Jan van Leeuwen – Honselersdijk: “Mijn ervaringen als hobby tuinder met het gebruik van Eifelgold bij diverse groente en fruitgewassen in 2013 t.o.v. 2012:

DSC03473DSC03472

 

 

 

 

 

 

 

In het jaar 2012 waren er in een groentetuin van 100m2 en een koude kas  van 45m2 diverse problemen met schimmels en insecten. In de binnen aardbeien, buiten rozen en zwarten bessen werd in het jaar 2012 nogal wat luis aangetroffen. Deze werd onder controle gehouden door gebruik te maken van pyrethroïde. In de binnen druiven, tomaten, komkommers, courgette en meloenen werd ondanks het toepassen van een zwavelverdamper een zware aantasting van echte meeldauw geconstateerd. Verder zat de prei die buiten stond begin oktober al onder de roest en trips. In het najaar zat de boerenkool onder de witte vlieg en vol met eitjes van dit insect.

In het vroege voorjaar van 2013 is in de kas en het buitenveldje gebruik gemaakt van Eifelgold (EG). Omdat het het 1e jaar van toepassing is, is er 200 gr p/m2 toegepast. Bij de aardbeien, die in pot staan (3L) is 20 gr EG per pot toegepast op het moment dat er begin maart luis is geconstateerd. Tevens is er eenmalig met een pyrethroïde gecorrigeerd. Tot het eind van het seizoen geen luis meer gezien.

Rond 23 mei werd er in de zwarte bessen struik (langs het pad) en rozen struik (die op een smal strookje teeltaarde stond van 40cm breed) volop luis geconstateerd. Bij nader inzien zaten de wortels van deze planten natuurlijk ook onder het tegelpad wat langs of om deze planten heen was aangelegd en konden de wortels niet voldoende EG opnemen. De concentratie in de buurt van deze planten is verhoogd met 100% en na een week of 5 was er geen luis meer te zien. In deze periode heb ik ook geen lieveheersbeestjes gezien of lege poppen van diverse Aphidius soorten aangetroffen op de rozenstruik en zwarten bessen plant.

In het kasje werd de eerste echte meeldauw pas aangetroffen in de druivenstruik tegen de tijd dat de eerste druiven te eten waren, zonder gebruik te maken van een zwavelverdamper of chemie. De zwavelverdamper heeft in heel 2013 niet aangestaan. Op de tomatenplant is geen echte meeldauw geconstateerd in 2013. De komkommer heeft een lichte aantasting gehad, die met een biologisch middel is onderdrukt. De meloenen hebben niet voldoende baat gehad van de toepassing van EG, deze zaten samen met de courgette onder de echte meeldauw. Ook deze zijn behandeld met het biologisch middel, bij beide was een onderdrukkend effect te constateren, maar naar mijn mening was het niet afdoende.

Als laatste grote verschil is prei aan te voeren, die zat in 2012 onder de roest, alle planten waren besmet. Nu in 2013 is, na zeer goed zoeken, alleen een aantasting gevonden op 3 preibladeren.

Hoewel alle ervaringen maar over één jaar gaan en over een klein oppervlak en er geen referentie teelten hebben plaats gevonden is het wel opmerkelijk dat als er EG word toegepast er in verschillende teelten minder problemen naar voren komen.