De Tuinstudio

De Tuinstudio – Natasja Klein – Den Haag: “Als hovenier ben ik altijd op zoek naar bodem en bemesting producten die de beplanting waar nodig een handje kunnen helpen en zorgen voor een prachtig bloeiende, groene, gezonde (sier) tuin. Wat ik heel belangrijk vind is dat dit op een natuurlijke manier gebeurt zonder het milieu te belasten. Zowel voor nieuwe aanplant als voor het onderhouden van bestaande beplanting ben ik uitgekomen bij de producten van Servaplant. Sinds enkele jaren gebruik ik deze producten en heb intussen een goed beeld van de resultaten.
In eerste instantie werkte ik voornamelijk met de zogenaamde ‘mycorrhiza‘. Deze, voor het bodemleven zeer belangrijke ‘ goede’ schimmels worden tegelijk met de aanplant in het plantgat aangebracht. Daar gaan ze hun goede werk doen en met name het wortelgestel kan zich op deze manier beter ontwikkelen. Ik heb heel wat verbaasde opdrachtgevers gehad die na slechts 1 jaar al een mooi volgroeide tuin hadden met krachtige planten. Als hovenier is het natuurlijk erg leuk om op deze manier resultaat van je werk te zien. Uiteraard blijven de basis principes belangrijk: een plant op de goede standplaats en bodemverbetering indien nodig, maar de mycorrhiza bespoedigen beslist het aanslaan van de beplanting. Tijdens en na de aanplant pas ik diverse meststoffen toe. Ik ben nu enthousiast gebruiker van Maltaflor, een puur plantaardige meststof die goed samenwerkt met de mycorrhiza. Ook voor planten in bakken en potten heel geschikt, het resultaat zijn gezonde en sterke planten die goed groeien. Jammer misschien voor de kwekers, maar sinds ik gestart ben met deze manier van bodem verbetering en bemesting, heb ik bijna geen uitval meer in de planten. Dat komt onder andere ook, omdat onder moeilijke omstandigheden, zoals vorst of plagen, de plant een stuk weerbaarder is door de goede verzorging.
Er zijn verschillende soorten mycorrhiza en bemestingsproducten in het assortiment van Servaplant, ik gebruik vaak Symbivit omdat dit bij veel soorten beplanting kan worden toegepast, en Ectovit is speciaal voor beuken, eiken en bepaalde coniferen.
Met deze toepassingen kan je als hovenier bij opdrachtgevers net een stukje extra professionaliteit generen… en daarna kunnen zij van het resultaat genieten!”