Artemisia Plus in de paprikateelt

Tonnie Vink – Greenshield:
“De oude artemisiaplanten overgebleven van vorig jaar, groeien goed. We hebben ze al een paar keer moeten snoeien, omdat ze anders veel te breed worden. Nadat we heel lang geen “artemisialuis” gevonden hadden, kwamen we er plotseling een paar tegen in 1 plant. Nadat we deze hebben laten doorgroeien, zijn we toppen gaan knippen, om de luis ook op de andere planten te krijgen. Dat is goed gelukt, binnen de kortste keren zaten alle planten goed in de luis.

 

Wat valt op:
  1. De plant trekt inderdaad heel veel bestrijders aan: macrolophus, allerlei sluipwespen, zweefvliegen, thrips.
  2. Op de plant vind je geen mummies van sluipwespen, dus de werking als bankerplant voor sluipwespen is nihil.
  3. Aphidoletes (galmug) en zweefvlieglarven zorgen ervoor, dat de luis soms bijna opgeruimd wordt, maar de luis verdwijnt nooit helemaal.
  4. Zweefvliegen maken gebruik van de bloemetjes (extra voedsel?). We hebben verschillende zweefvliegen op de bloemetjes zien zitten en het lijkt erop dat ze foerageren. Volgens de deskundigen zou dit een zeer positief effect kunnen hebben op de hoeveelheid afgezette eieren (en dus larven).

Daarnaast hebben we een aantal jongere Artemisia planten met luis opgehangen in de potten boven in de kas. Deze planten zijn wat geel geworden en groeien zeer matig. Hoogstwaarschijnlijk komen ze wat voeding tekort, of het is toch op sommige momenten te warm en te schraal bovenin de kas. Er zitten nog wel wat luis op (goed zoeken) en ze zijn in eerste instantie ook leeg gevreten door de aphidoletis. Als bankerplant voor aphidoletes en zweefvlieg heeft de artemisia zeker nut.”